Steden en dorpen met kenmerkende en zichtbare historie zijn een stuk aantrekkelijker dan plaatsen zonder een kenmerkende en zichtbare historie, zo blijkt uit ‘Erfgoed, Atlas voor gemeenten 2015’. Bovendien vertegenwoordigen monumenten en karakteristieke panden een hogere economische waarde dan jonge, seriematige panden, waardoor historische bebouwing meer OZB oplevert. Zoek locaties voor de woningopgave of bedrijfslocaties daarom in de historische kern en de bestaande bebouwing.
Het benutten van de bestaande gebouwenvoorraad voor woningen is veel duurzamer dan bouwen in het groen. Bovendien staan deze gebouwen al aan bestaande straten en zijn ze ingebed in het weefsel van uw stad of dorp. U hoeft daarvoor geen dure investeringen te doen in nieuwe infrastructuur en nutsvoorzieningen. Stel voor uw gemeente een Kansenkaart op voor monumenten, karakteristieke panden en religieus erfgoed in dorpen, steden en in het buitengebied, en inventariseer welke nieuwe functies mogelijk zijn, uiteraard met respect voor de historische waarden van deze gebouwen.
TOELICHTING, VOORBEELDEN
EN INSTRUMENTEN
Voorbeelden en instrumenten
- College van Rijksadviseurs – Agenda: de 22e eeuw begint nu
- Atlas voor Gemeenten 2015: Thema Erfgoed (niet meer leverbaar!)
- Publicatie Platform 31: Cultureel erfgoed op waarde geschat
- Toekomst religieus Erfgoed en toolkit Kerkenvisies
- Kansenkaart Kerken Achterhoek
- Cultuurhistorische kansenkaart Arnhem
- Loods Herbestemming Monumenten
- Wonen boven winkels Deventer
- Platform Herbestemming.nu met meer dan 200 herbestemmingsprojecten en zeven kennisdossiers, zie als voorbeeld: Pakhuis het Bassein in Wormer getransformeerd tot levensloopbestendige appartementencomplex
- Voorbeeldproject wonen in industrieel erfgoed